Kezdőlap Franciaország A legjobb nyári úti célok Franciaországban

A legjobb nyári úti célok Franciaországban

0

Franciaország egész évben csodás úti cél – télen fantasztikus síterepekkel, tavasszal simogató napfénnyel és balzsamos időjárással. De a francia nyár semmihez sem hasonlítható. A nyaraláshoz Európa legjobb úti céljait adják a francia partok, különösen az ország déli részén. A legtöbb város nyaranta életre kel és nemcsak a turisták, de a számtalan rendezvény, fesztivál miatt is, melyekkel a tradíciókat, a kultúrát és a művészeteket ünneplik országszerte. A francia tájak pedig a nyári hónapokban mutatják legragyogóbb arcukat, márcsak ezért is érdemes elutazni ide. Minderre a koronát a világhírű gasztronómia, a városok és falvak vidám forgataga teszi fel, ezt pedig igazán nem szabad kihagyni.

A nyár Franciaországban az idegenforgalmi szezon csúcspontja. Májustól kezdve, amint a levegő és a tenger is rohamosan kezd melegedni, a frekventáltabb, turisták által kedvelt régiókból egyre több helyi veszi az irányt a magasabban fekvő hegyvidékek felé, átadva a legszebb városokat és tengerpartokat a turistáknak a következő négy-öt hónapra. Párizs, Nizza és Montpellier határához ilyenkor ki lehetne tenni a “megtelt” táblát, de ez senkit ne tántorítson el. Még a legnyüzsgőbb városok környékén is találunk olyan csendes kis zúgot, ahol szállást foglalhatunk, ráadásul a forgalmas helyektől távolabb sokat spórolhatunk is. Hangulatos apartmanok, szállodák és villák szolgálják ki a legkülönbözőbb igényeket vidéken is. Innen autóval vagy tömegközlekedéssel egyszerűen elérhetjük a legfontosabb látnivalókat, esténként viszont csendesen költhetjük el vacsoránkat egy kellemes étterem teraszán.
Ha nem szeretnénk magunk mögött hagyni a városok forgatagát és az éjszakai pezsgésből is szeretnénk kivenni részünket, a városok szívében érdemes jó előre elintézni a szállásfoglalást.

Provence

Az ország egyik legszebb régiója Provence, melynek vonzerejét nyáron még tovább növeli a Cote d’Azur ragyogó partjainak közelsége. A dombtetőn ülő, hagyományos falvaknak és a kozmopolita nagyvárosoknak a keveréke ez a vidék. Csúcspontja a szinte mindenhonnan lenyűgöző panoráma a Földközi-tengerre, a számtalan kristálytiszta vízű strand, Provence konyhája és gazdag történelmi öröksége. Mindez megfűszerezve a tavasztól őszig tökéletesnek mondható időjárással.
A nyár Provence-ban nagyjából olyan, amilyennek magát a Mennyországot képzeljük. Már ha a fantáziánkban tengerparton való gondtalan pihenés, egy finom rosé kortyolgatása és az órákig elnyúló ebéd képe jelenik meg.
Nyáron napközben a provencei-i utcákat járva úgy tűnhet, itt igazából nem sok tennivalónk van, hiszen amint a hőmérséklet 26 fok fölé kúszik, a turistákon kívül nem sokan sétálgatnak a városokban. A legtöbben – teljesen érthető módon – a strandok felé veszik az irányt és igyekeznek minél bronzosabbra sülve visszatérni onnan. Pedig bőven van mit nézni, sőt, Franciaország számos “csípjetek meg, hogy ez tényleg igaz” helye éppen ebben a mesés régióban található. Közülük egy kétségkívül Cassis, a festői kis tengerparti település. Fehér sziklákkal körbeölelt, azúrszínű öblök, színesre festett házak és előttük a ringatózó csónakok – éppen, ahogy álmainkban elképzeltük.
Komppal érdemes áthajózni Porquerolles szigetére és egy igazi semmittevős napot eltölteni a Plage d’Argent, vagyis az Aranystrand sokat ígérő partjainál, egybekötve egy kellemes piknikkel.
Ha jókor érkezünk Provence-ba, nem maradunk le a Levendula Fesztiválról sem, melyet a vidék települései sorra megrendeznek a levendula virágzása idején, ami júniustól késő nyárig tart. Az ünnepségek minden egyes városban változatos képet mutatnak, de a parádé, a látványos felvonulások és a zene egyikről sem hiányozhat.
A városok és a kis falvak tálcán kínálják magukat. Bármelyiket is válasszuk, két dolog van, amit a provence-i nyaralásból nem hagyhatunk ki: a helyi kispiacok és a strandok.

Párizs

Franciaország fénypontja, melynek felfedezésére az év bármely időszaka tökéletes, minden évszakban fel lehet sorolni olyan előnyöket, melyek miatt érdemes éppen akkor idelátogatni. Az utazási szakértők szerint ez a legkevésbé a nyárra igaz, ám valószínűleg köztük sem akadna egy sem, aki egyértelműen azt tanácsolná, nyáron semmiképp se utazzunk Párizsba. Hogyan is lehetne ellenállni a világ egyik legizgalmasabb, legszenvedélyesebb és legromantikusabb – a végtelenségig sorolhatnánk a magasztos jelzőket – városának?
Egy biztos: Párizs nyáron egészen más, mint az év többi részében. A fővárosiakra különösen igaz, hogy a forró évszak beköszöntével szinte szó szerint elmenekülnek városukból, akár a déli tengerpartokra, akár a hegyekbe, egy a lényeg, hogy még idejében elkerüljék a turisták milliós özönét. Így tehát júniustól Párizst leginkább a külföldiek töltik meg, kevés lehetőséget hagyva arra, hogy a város hétköznapi életritmusából egy kis ízelítőt kaphassunk. De ha nyáron érkezünk, valószínűleg nem is ez a legfőbb motivációnk, sokkal inkább a napfényben fürdőzve szeretnénk felfedezni a világklasszis látnivalókat, melyekből Párizs kétségkívül kifogyhatatlan.
Hogy egyébként mit csinálhatunk még itt? A strandolás örömeiről sem kell lemondanunk, hiszen ha Párizs nem tud leköltözni a partokhoz, akkor a strand jön Párizsba. Ez volt az alapötlete a Párizs Plage kialakításának, ami a helyiek és a turisták körében egyaránt népszerű. Ne gondoljunk egy vízisí- vagy búvárparadicsomra, de a Plage a városi forróságba abszolut a tengerpart illúzióját hozza el.
Párizs az év minden napján a legjobb hely a vásárláshoz, de ha ennél olcsóbb tevékenységgel szeretnénk eltölteni az időt, májustól júliusig rengeteg szabadtéri rendezvényen vehetünk részt. Ilyen a Foire Saint Germain ünnepségsorozat, amikor az utcákat zeneszó és vásárosok töltik meg.

Bretagne

A Franciaország északi partjai mentén fekvő Bretagne vad tengerparti tájaival és lélegzetelállító panorámáival csábítja elsősorban a turistákat. A nyári meleg és az Atlanti-óceán csodás harmóniáját legjobban a vízben, a vízisportoknak – kajakozás, búvárkodás, vitorlázás – hódolva élvezhetjük. Bármily ellenállhatatlanok is azonban a homokos partok és a festői tájkép, Bretagne történelmi városaiba is érdemes kitekintést tennünk, ahol a gasztronómia oltárán is visszafogottság nélkül áldozhatunk.
A régió legszebb városai fallal körülvett, erődített középkori települések, ami már önmagában is romantikus városnézést sejtet. Saint-Malo és a művészetek és a történelem városának is megválasztott gyöngyszem, Dinan általában a kötelező bretagni úti célok közt szerepelnek, de legalább ennyire jól járunk, ha a kis falvakat, mint La Roche-Bernard vagy Piriac-sur-Mer, sem hagyjuk ki az útitervünkből.
A vidék egyik legszebb látnivalója a kis szigeten álló Mont Saint-Michel apátság, mely az UNESCO Világörökségi listáján is szerepel.
Ha már szigetek, Bretagne Franciaország leghosszabb, 2800 km-es partszakaszával rendelkezik, körülötte pedig 800 kisebb-nagyobb sziget terül el. A paradicsomi szigetként is emlegetett Ile de Bréhat, a botanikus kertjéről híres Ile de Batz vagy a béke szigete, Belle-Ile felkeresésével nem hibázhatunk.

Aquitania

A nyaralás Aquitaniaban jó borokat, kitűnő konyhát, kulturális és történelmi látnivalókat ígér. Felfedezhetjük a legnagyobb városokat, mint Bordeaux, nekivághatunk a borutaknak, melyek a világ legnagyobb szőlőültetvényein vezetnek át, bebarangolhatjuk a baszk falvakat vagy letáborozhatunk a tengerparton.
Aquitania különleges hangulatát nem kis mértékben köszönheti jellegzetes baszk településeinek, melyeknek lakói híresen büszkék tradícióikra, így a megszokottnál is jobban őrzik őket. A zöld dombok közt megbúvó városok piros és zöld, favázas házai, a tipikus homlokzatok máris visszarepítenek az időben. Ezt az érzést tovább fokozzák a piacok és a vásárok, ahol rengeteg helyi termék között válogathatunk. A baszk sajtok és sonkák messzeföldön híresek, érdemes bevásárolni belőlük, de legalább egy kóstoló erejéig ismerkedjünk meg a vidék jellegzetes ízeivel.
Aquitania és a gyönyörű óceánpart szerencsére kézenfogva járnak, így ha strandolni támad kedvünk, 250 km hosszan elterülő, gyönyörű partszakaszok hívogatnak. Ameddig a szem ellát, homokos partok, a vízisportok paradicsomai, világítótornyok, mögöttünk homokdűnék és a buja zöld táj. Nyaralásunk minden egyes napján lubickolhatunk nemcsak az Atlanti-óceánban, de a látnivalók tengerében is. Az aquitaniai esték legszebb lezárásaként egy meghitt vacsora mellé válasszuk a régió egyik világhírű borát.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version