Az étel és a zene két olyan dolog, ami a világ minden táján képes összehozni az embereket. Nem számít, hogy mennyire más nyelvet beszélünk vagy mennyire különbözik egymástól a kultúránk, a füleink és az ízlelőbimbóink egyformán működnek.

Összeállítottunk egy listát azokról az ételekről, melyeket érdemes megismerni, ha a világot járod. Ezeket a nemzetközi konyhákat életedben legalább egyszer próbáld ki!

1. Görögország, Muszaka

Egy hagyományos görög étel, ami általában egy réteg padlizsánból, egy réteg burgonyából és húsból (többnyire darált bárányhúsból) áll. Miután megsütötték, bőségesen meglocsolják besamel mártással. Van más verziója is, például a papoutsakia (egy kis padlizsán hússal töltve), és léteznek vegán variációi is. Függetlenül attól, hogy hogyan készítik, a muszaka finom és laktató étel, amiben nem fogsz csalódni.

2. Írország, Ír gulyás

Hagyományos gulyás, ami olyan hozzávalókból készül, mint a bárány vagy az ürühús, burgonya, sárgarépa, hagyma és fűszerek. Az összetevőket puhára főzik vízben vagy húslevesben. Laktató, finom és egyszerre nagy mennyiségben készíthető. Jó választás, ha hagyományos ír ételt szeretnél enni, vagy a hidegben forró levesre vágysz.

3. Algéria, Kuszkusz

A Maghreb régióban a kuszkusz hagyományos ételnek számít. A durvára őrölt durumbúzát (semolina) a saját receptjük szerint megfőzik, ez is nemzeti étel náluk. Báránypörkölt, sárgarépa, tök, csicseriborsó, fahéj és író kerül a tetejére. Egy másik verzió, mikor desszertként fogyasztják és a párolt semolina tetejére mandulát, fahéjat és cukrot tesznek, tejjel vagy tejszínnel tálalják.

4. Grúzia, Hacsapuri

Folyékony tojás a puha kenyér közepén, amit különböző sajtokkal töltenek meg. Általában köretként fogyasztják vagy nassolnivalóként. Elterjedt Grúziában és Oroszországban is. A hacsapurinak számtalan változata létezik, mint a csónak alakú adjarian hacsapuri vagy az imereti hacsapuri, melyek a legnépszerűbbek.

5. Bulgária, Sopszka saláta

Bulgáriában a legelterjedtebb hideg étel a sopszka saláta, ami paradicsomból, uborkából, hagymából és paprikából készül. Erre jön vastag rétegben a bolgár sirene sajt. Színei a bolgár nemzeti zászló színeit idézik, ez a nemzeti ételük is. A salátára öntetként napraforgóolajat locsolnak és néha ecetet is. Bár önmagában is fogyasztható, köretként is eszik, főleg grillezett húsok mellé.

6. India, Chaat

Az indiai utcai árusoknál megtalálod a sós ételt. A chaatnak több verziója is van, de a ropogósság, az édes és savas íz közös bennük. Az aloo chaat ropogósra sült burgonyából és indiai csicseriborsó-lepényből áll. A laposkenyér, a dahi (joghurt), a sev (vékony, szárított, sárga, sós tészta) és a chaat masala (egyfajta fűszerkeverék) a chaat általános hozzávalói.

7. Izrael, Falafel

A falafel sült csicseriborsó fasírt, népszerű street food Izraelben. Általában pitával és humusszal kínálják, de adnak hozzá tahini szószt, csípős szószt és salátát is. A vegetáriánusok és vegánok egyik kedvence, mivel teljesen növényi alapú.

8. Magyarország, Gulyás

A gulyás az egyik legismertebb magyar étel, amely sok külföldi turista számára a magyar konyha egyik szimbóluma. Magyarországra látogatva a turisták gyakran keresik fel az éttermeket, hogy megkóstolják ezt a hagyományos fogást. A gulyás nemcsak az ízvilága miatt népszerű, hanem azért is, mert sokak számára autentikus kulturális élményt nyújt. A gulyás közeli rokonaival, a pörkölttel és a paprikással a legfontosabb magyar parasztételek. Paprikával és egyéb fűszerekkel ízesített, húsból és zöldségekből áll. Általában marha-, borjú-, sertés-, vagy birkahúsból készül, elsősorban combból, lapockából, lábszárból. Zöldségek közül burgonyát, sárgarépát és paprikát használnak hozzá. A főzés vége felé kevés fehérborral és ecettel ízesítik. A székelygulyás, amiben a burgonyát savanyú káposztával és tejföllel helyettesítik, valamint a paprikás krumpli ennek az ételnek a variációi.

9. Horvátország, Zagorski strukli

Tésztaétel, melyet túróval, sajttal, tojással, tejföllel töltenek meg. Lehet sütni és forrásban lévő, sós vízben főzni is. A főtt struklit megszórhatjuk pirított zsemlemorzsával, vagy beletehetjük egy finom levesbe is. Főzés előtt a sült struklihoz több tejszínt adnak. A strukli attól olyan fantasztikus, hogy számtalan módon fogyasztható, lehet főétel, előétel és akár desszert is.

10. Finnország, Rozskenyér

A finn konyha megkerülhetetlen alapétele a rozskenyér. Ez egy kovászos kenyér, melyhez csak néhány alapanyag szükséges, mint a rozsliszt, a kovász és a víz. Nemcsak a helyiek, de a külföldiek kedvence is. A rozskenyérnek több fajtája van, köztük a kerek limppu vagy a fánk alakú reikäleipä. A rozskenyeret bárhogy eheted, ahogy a kedved tartja. Készíthetsz belőle szendvicset és fogyaszthatod levesek mellé is.

11. Olaszország, Ragù alla Bolognese

A húsalapú, Bologna városából eredő szósz hagyományosan darált húsból készül, marha-, borjú- vagy sertéshúsból. Van benne paradicsomszósz, bor (általában fehér), tej és soffritto (zeller, répa és hagyma). Miután lassú tűzön, órákon át főzték, egy sűrű, fűszeres szósz lesz belőle, amit különböző tésztákhoz feltétként kínálnak. Többféle variációja létezik, de az olaszok és a szakácsok világszerte ragaszkodnak a hagyományos recepthez.

12. Indonézia, Nasi goreng

A népszerű indonéz ételt általában maradék rizsből, zöldségekből, apróra vágott húsból és fűszerekből készítik, édes szójaszószt is szoktak használni hozzá. A különféle köreteken kívül, mint az ecetes zöldségek, a friss, szeletelt uborka vagy a sült salotta hagyma, gyakran tükörtojással a tetején tálalják. A nasi gorenget többnyire reggelire fogyasztják, de a nap bármely szakában finom étel.

13. Ecuador, Bolon de verde

Tipikus ecuadori reggeli étel, ami sajtból és sült főzőbanánból készül. A főzőbanánt pépesítik, majd golyókat formáznak belőle, megtöltik sajttal, chicharrónnal, darált mogyoróval, majd bő olajban ropogósra és aranybarnára sütik. Ha Ecuadorban jársz, ezt a finomságot ki kell próbálnod! Street foodként is árulják.

14. Kuba, Ropa vieja

Aprított marhahús, paradicsomszósz, hagyma és paprika a legfőbb összetevői ennek a jellegzetes kubai ételnek. Neve szabad fordításban azt jelenti, “régi ruhák”. Ez egy helyi legendából ered, mi szerint egy szegény ember csodáért fohászkodott, minek következtében a ruháiból ízletes pörkölt lett. Általában rizzsel fogyasztják, jól illik hozzá a hideg sör, a sült főzőbanán és a kubai stílusban készített fekete bab.

15. Bolívia, Saltena

Finom, sós étel, ami hasonlít az empanadára. Leveses belsejében hús (csirke, sertés, marha) és fűszeres szósz (olívabogyó, mazsola, burgonya) található. Az ország különböző részein eltérően készítik, változatai a cochabamba, a sucre és a potosi.

16. Chile, Pastel de choclo

Ez a klasszikus chilei étel marha- vagy csirkehúsból és chocloból, egyfajta kukoricából készül. Emlékeztet a pásztor pitére, de ebben burgonya helyett kukoricát használnak. A choclo szemeket megtörik és pasztaként kisütik, a marha- és csirkehúst fűszerekkel sütve készítik el. Aztán összerakják őket egy kerek cserépedényben. Alulra kerül a choclo paszta, a tetejére a hús, aztán még több choclo, és így főzik meg.

17. Fehéroroszország, Draniki

Lereszelik a burgonyát és a hagymát, majd olajban kisütik. Így készül a fehéroroszok hagyományos étele, a burgonyás palacsinta, azaz a draniki. Általában tejföllel vagy almaszósszal tálalják, néha kolbászt és bacont kínálnak hozzá. Többnyire reggelire vagy vacsorára fogyasztják, lehet főétel és köret is. Ha valami újat szeretnél kipróbálni, vagy komfort ételre vágysz, a draniki jó választás.

18. Litvánia, Cepelinai

Hagyományos litván burgonya- és húsgombóc. Reszelt burgonyát szárított túróba kevernek, adnak hozzá darált húst (leggyakrabban sertést) vagy gombát. Ezután ovális alakúra formázzák és kifőzik forrásban lévő vízben. Általában tejföllel vagy bacon morzsával tálalják. Jellegzetes litván étel, amit komfort ételként és jeles alkalmakkor is fogyasztanak.

19. Costa Rica, Gallo pinto

A “pöttyös kakas” rizsből és babból álló étel. Általában kaliforniai paprikát, koriandert, finomra vágott hagymát és fokhagymát használnak hozzá, ezekkel főzik meg a babot és a rizst. Többféle fűszerrel és zöldséggel ízesítik, hogy elnyerje különleges ízvilágát. Az olyan reggelire fogyasztott ételeket, mint a gallo pinto is, gyakran szolgálják fel natillával (helyi tejföl), tükörtojással vagy rántottával, tortillával és avokádóval.

20. Kanada, Poutine

A hagyományos sült burgonya kanadai verziója, amit ki kell próbálnod, ha valami különlegesre vágysz. Egyszerű, de ízletes étel, ami burgonyából, sajtból, vékony réteg marha- vagy csirkehúsos gravy mártásból áll. Úgy tartják, Quebecből származik. Mindig új élményben lehet részed, hiszen a poutine-t Kanadában mindenütt másként készítik.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here