A modern szobrászat jóval több, mint különböző tárgyak kőből, fémből vagy más anyagból történő megformálása. A szobroknak metaforikus jelentésük van, melyen keresztül a művész szavak nélkül is elmondhatja, mit gondol a klímaváltozásról vagy éppen a filozófiáról.
Most utazásra invitálunk a világ körül, hogy megnézhesd a legszürreálisabb szobrokat, melyek a természet törvényszerűségeivel is dacolnak.

1. A Velencei Biennálé egyik szobra Lorenzo Quinn alkotása. A két hatalmas kéz a Grand Canalból emelkedik ki, és próbálja megmenteni Velencét a süllyedéstől. Az alkotás célja felhívni a figyelmet a klímaváltozás problémájára.

2. Egy másik munka Lorenzo Quinntől a Természet ereje nevet viselő alkotás. A gravitációnak ellentmondó sorozat minden tagja egy nőt ábrázol, aki a Földet egy darab ruhában tartva forog.

3. Az Utazók életnagyságú bronz szobrok Bruno Catalano alkotásában. A figurák testének nagy része hiányzik, mintha lassan eltűnnének.

4. Az Átjáró Jerzy Kalina alkotása, egy hihetetlen, 14 szoborból álló installáció a lengyelországi Wroclaw-ban. A központi figura egy nő, akit körbevesznek a családtagjai, némelyik a földből emelkedik ki.

5. Az Ismeretlen hivatalnok vagy az Ismeretlen bürokrata nevet viselő szobrot Magnus Tomasson készítette. Azonnal odakapja a szemet ez a különleges alkotás, ami Reykjavíkban, Izlandon található.

6. A Fák szíve nevet viselő sorozat szobrait Jaume Plensa készítette. A világ különböző városaiban láthatók az életnagyságúnál kicsit nagyobb bronz figurák, melyek kezeikkel és lábaikkal egy fát fonnak körbe. Hát nem szürreális?

7. A Kelpie-k Falkirkben, Skóciában láthatók, ezek a világ legnagyobb lovas szobrai. Éjjel, amikor kivilágítják őket, még lenyűgözőbb látványt nyújtanak.

8. A Wei Wang által készített óriási, a Gyaloglás nevet viselő szobor Ausztráliában, Bondiban a Szobrok a Tengernél elnevezésű fesztiválon.

9. Bronzból, márványból és rozsdamentes acélból készült pók a Maman, Louise Bourgeois munkája a bilbaói Guggenheim Múzeumban.

10. A Felfelé nézés nevet viselő, rozsdamentes acélból készült szobor több mint 10 méter magas. Alkotója Tom Friedman, a szobor a texasi Austinban látható. Tökéletes példája a kortárs monumentális szobrászatnak.

11. A Le Pouce, azaz A hüvelykujj nevet viselő szuperrealisztikus szobor a föld alól bújik elő. César Baldaccini munkája, és Párizsban, Franciaországban látható. A 12 méter magas szobor súlya több mint 18 tonna.

12. A koreai művész, Do Ho Suh alkotása a Karma elnevezésű szobor, ami egy drámai installáció, mely egymás vállán pihenő és egymást fogó férfiak sorát ábrázolja. Ez a lenyűgöző emberi létra New Orleans-ban található.

13. Robin Wight lélegzetelállító szobrai annyira légiesnek és törékenynek tűnnek, hogy nehéz elképzelni, hogy acélhuzalból készültek.

14. A Lejt és emelkedik elnevezésű szobor Bondiban, Ausztráliában látható, David McCracken alkotása. Bizonyos szögből nézve olyan, mintha egy végtelen lépcső vezetne az égbe.

15. Ez a monumentális fém szobor Kubában, Havannában áll. Rafael San Juan alkotása a kubai nők ereje előtt tiszteleg. A műalkotás szépségét és érzékiségét kubai balett táncosok inspirálták.

1 hozzászólás

  1. Érdekes összeállítás,gratulálok a Szerzőnek! Néhány észrevételem: Az 1) sorszámú, Velence megmentéséről érthető és expresszív, a 2) jelű gyönyörködtető és bravúros, a gömb nyilván viszonylag vékony lemezből készült, hogy a nyomatékát a két pörgető szalag felvegye. A 3)sz alatti Utazók szürreális alkotás, de mi a mondanivalója? Az utazók efféle idősödő hivatalnokok lennének, akik félig nincsenek is? A 4)sorszámút érteni vélem, a varsói felkelésre utalhat, amelynek jelentős színtere volt a városi csatornahálózat. Az 5) alatti szobor kellemetlen látványt nyújt, és nem értem, hogy a társadalmilag nélkülözhetetlen ügyviteli alkalmazottakat miért kell egy közparkban kifigurázni, a 6) számon szereplő szoboralakokon azért vannak nyomdai betűk, mert a kivágott fákból papírt gyártanak? A papírgyártáshoz hatalmas ültetvényeken termelik meg a faanyagot, éppúgy mint a karácsonyfát.Tehát ha ezt bírálja a művész, értelmetlen szélmalomharcot folytat. A 7) alatti szobrok nem lovas szobrok, hanem lovat ábrázoló szobrok. Bár lenyűgöző méretűek, de szerintem értelmetlenek, és elég kellemetlen látványt is nyujtanak, tulajdonképpen otrombán terpeszkednek a vízparton….A 8)alatti Gyalogló fejtartása fáradtságot, lehangoltságot fejez ki.Erre miért lehetett szükség?…A 11) sorszámú Hüvejkujjat izléstelennek és értelmetlennelk tartom, és nem tudom elképzelni, hogy a környéken lakók úgy szeretnék, mint pl Mestrovics spliti Gregor püspök szobrát, amelyet minden arrajáró lakos – éppen a lába nagyujjánál – megérint… a 14) alatti félelmetes,égbenyúló lépcső, hosszát 12 -16 m-re becsülöm, vajon fenegyerekeknek nics kedvük rajta felmenni? A szobornak több féle mondanivalót is tulajdonítok.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here