Kezdőlap Svájc Svájc 10 csodája

Svájc 10 csodája

0

Mint minden ország, Svájc is bővelkedik a szebbnél szebb látnivalókban. A mesés tájakon, erdei utakon, virágos réteken túl, még várnak ránk szemet gyönyörködtető hegyi séták, lélegzetelállító tavak és romantikus városok. A következő összeállításban megismerhetjük Svájc tíz legcsodálatosabb látványosságát.

1. Solothurn

Solothurn méltán viseli a Svájc legszebb barokk városa címet. A francia király nagykövetei 1530 és 1792 között itt éltek, így nagy hátassal voltak a hely építészetére. Innen ered egyébként Solothurn másik neve is, mely a „Nagykövetek városa”. Ez a csodálatos település az a hely, ahol az olasz nagyszerűség, a francia báj és a svájci-német tradíciók mind-mind megjelennek: a templomok, tornyok, kapuk mind hordozzák ezt a gazdag, ám sokszínű örökséget. A város egyszerűen felfedezhető, ám találkozhatunk nemzetközileg is jelentős műemlékekkel. Ilyen műemlék például a Szent Ursen katedrális és a Jezsuita templom. A városban misztikus szerepe van a 11-es számnak, mindenből tizenegy található: 11 múzeum, 11 templom, 11 szökőkút és így tovább.

2. Luzerni-tó

Bár Svájcban több mint 1500 tó található, néhány azonban mégis kiemelkedik a tömegből. Ilyen a Luzernban található tó is, mely pillanatok alatt elvarázsolja az ideérkező turistákat. A tavat Luzern városa és a Rigi és Pilatus hegyek veszik körül, így bármely irányba tekintünk, csodálatos látványnak lehetünk szemtanui. Amennyiben ellátogatunk a tóhoz, lehetőségünk van kipróbálni Luzern hajóflottáját. Nosztalgiázhatunk az öt gőzhajtású hajó egyikén, vagy választhatjuk az elegáns és modern motoros hajó egyikét. Bármelyiket is választjuk, az bizonyos, hogy lenyűgöző látványban lehet majd részünk: majdnem függőleges sziklafalak, mesebeli rétek, történelmi helyszínek, drámai fjordok. Úgy tartják, hogy a Luzerni tavon átsütő mesebeli holdsugarak inspirálták Beethovent a leghíresebb darabjának, a „Holdfény szonátának” megírásához.

3. Svájci Nemzeti Park

A Svájci Nemzeti Parkot 1914-ben alapították Zernez faluja mellett. Területe több mint 170 négyzetkilométer, a turistautak hossza közel 80 km, így joggal érdemelte ki Svájc legnagyobb nemzeti parkjának címét. A szigorú természetvédelmi előírásoknak köszönhetően sikerült megóvni a környék élővilágát a hosszú évek alatt, így ma is gyönyörködhetünk a táj szépsége mellett a különböző állatokban is. Alpesi kőszáli kecskék, mormoták, zergék, északi nyulak, vörös őzek, gyíkok és számtalan madárfajta található meg itt. A turistautak mellett a kisebbek számára tanösvények, a családok számára pedig kirándulóhelyek széles választéka várja az idelátogatókat. Amennyiben pedig nem elégszünk meg a természet nyújtotta elképesztő látvánnyal, lehetőségünk van különböző kiállításokat is megtekinteti a környéken.

4. Pilatus

Pilatus a Luzern felett elhelyezkedő hegység, mely 2119 méter magas és méltán híres. A kirándulók kedvenc helyévé vált az évek alatt, hiszen a páratlan kilátáson túl, számos program közül választhatunk a környéken. Ismertségét azonban mégsem ezen tulajdonságainak köszönheti, hanem annak, hogy itt található a világ legmeredekebb fogaskerekű vasútja. A 48%-os emelkedőn is haladni képes vasúti kocsin utazva úgy érezhetjük, mintha repülnénk, szállnánk a magasba. A bátrabbaknak lehetőségük van számos kötélpálya és bobpálya közül kiválasztani a nekik tetszőt, és így lejutni Luzern városába a vasút helyett.

5. A Rajna vízesés

Állni Európa legnagyobb vízesése előtt és csak csodálni a látványt, hallgatni a víz bámulatos morajlását és érezni, ahogy az egész testünket átjárja a nyugalom. Ilyen csodálatos élményben lehet része annak, aki ellátogat a Schaffausen mellett található Rajna vízeséshez. A jégkorszakban 15 000 évvel ezelőtt alakult ki ez a csoda, amikor is a tektonikus földmozgásoknak köszönhetően a Rajnának új mederbe kellett átvándorolnia. Ezen a ponton jött létre a több, mint 150 méter széles vízesés. A vízesés közepén egy hatalmas szikla áll, a látogatók nagy örömére, hiszen így testközelből élhetik át azt a varázslatos élményt, melyet a vízesés látványa, érintése és hangja okoz.

6. Thun város

Thun városát nézve, először egy átlagos svájci településnek lehetünk a szemtanúi. Ha azonban átlátunk a hegyeken, a tavon és a modern épületeken, betekintést nyerhetünk Thun óvárosába, és az általa kínált mesevilágba. Thun óvárosa az Aare folyóra épült. Az óváros közepén találunk egy 12. században épült várat, mely egy múzeummal is büszkélkedhet. Az eredeti település időszámításunk előtt 2500 körül keletkezett, ennek a régi városnak a helyén áll ma Thun óvárosa. A 12. század végi erődítmény, mely Zähringen hercegének épült, ma történelmi múzeumként működik. A múzeumban őstörténeti és középkori leleteket, valamint a 18-19. századból származó tárgyakat, fegyvereket és egyenruhákat egyaránt találunk. A kastély legpompásabb része a lovagterem, melyet visszaállítottak a 12. századi hagyományok szerint.

7. Matterhorn

Svájc és Matterhorn neve elválaszthatatlanul összekapcsolódik. A világ legtöbbet fényképezett hegye egy piramis alakú kolosszus, amelyet nagyon nehéz megmászni. A Matterhorn mellett fekszik a „Kis- Matterhorn”, amelyet csak siklóval tudunk megközelíteni. A hatalmas hegyet elsőként 1865-ben sikerült meghódítani, ekkor lett világhírű a hegység és ekkor vált alpinisták álmává a hegycsúcs megmászása. Ez a lelkesedés a mai napig sem változott meg, azonban csak szakszerű felszereléssel és gyakorlott hegymászók számára ajánlott nekivágni az útnak. Amennyiben mi nem tartozunk az utóbbi kategóriába, ám mégis szeretnénk ezt a csodás látványt megtekinteni, lehetőségünk van 3820 méterre felvonóval is feljutni.

8. St. Moritz

St. Moritz több mint egy üdülőhely, St. Moritz az alpesi turizmus bölcsője. A hely, mely már kétszer adott otthont a téli olimpiának, sok napsütéssel büszkélkedhet, így akár nyáron is élményt nyújthat az idelátogatóknak. 3000 évvel ezelőtt vált híressé a hely, kitűnő ásványvízforrásának köszönhetően. St. Moritz számos dologban első volt az idők folyamán: 1878-ban itt világított karácsonykor az első elektromos égősor, 1889-ben itt rendezték az Alpok első golfversenyét és 1935-ben innen indult el az első sífelvonó. Az idelátogatóknak nem lehet panasza az alpesi életmódra, hiszen számos étterem és szálloda várja a vendégeket mind az egyszerűbb, mind a luxus kategóriában. A környéken a hegyek látványán túl azonban lehetőségünk van felfedezni a ferde tornyot, az 1500-as évekből fennmaradt Mauritius egyházat vagy a Segantini múzeumot.

9. Lauterbrunnen

Lauterbrunnen egy völgy, egy kiemelkedően szép és érdekes völgy az Alpok hatalmas sziklafalai és csúcsai között. A völgyben 72 csodálatos vízesés, virágos rétek, mesebeli tisztások és hegyi fogadók találhatóak. Svájc egyik legnagyobb természetvédelmi területe ez a völgy. A nevét „Lauter Brunnen” (sok szökőkutak) és a vízesés rengetegre gondolva kapta. A leghíresebb a Staubbach-vízesés, mely közel 300 méter magasból zuhan a mélybe, így egyike Európa legnagyobb szabadon eső vízeséseinek. Egy másik híres jelenség a környéken a Trümmelbach-vízesés, melyet tíz gleccser táplál, így a víz közel 200 méter magasból zúdul a mélybe morajló hangot adva.

10. Aletsch gleccser

Hihetetlenül hatalmas, hihetetlenül szép. Így jellemezhetnénk röviden az Aletsch gleccsert, amely az Alpok legnagyobb és egyben legnépszerűbb jégáramlata. Népszerűségét annak köszönheti, hogy könnyen megközelíthető és ideális kiindulási hely számos túrához, sporthoz, kiránduláshoz. Az UNESCO világörökség része az Aletsch, mely bármennyire is hihetetlen, de 27 milliárd tonna jégből áll, így ez az Alpok legnagyobb gleccsere. Számos ritka növénynek és állatfajtának ad otthont a közelben található Aletsch erdő, mely miután gyönyörködtünk a gleccser nyújtotta tájban, tökéletes kirándulási helyszínül szolgál.

Ezeket a látnivalókat méltán nevezhetjük tehát Svájc 10 csodájának. Így amennyiben Svájcban járunk és lehetőségünk adódik rá, semmiképp se hagyjuk ki a fent említett látványosságok egyikét sem.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version