Kezdőlap Skócia Skócia 10 legszebb kastélya

Skócia 10 legszebb kastélya

0

A skót kastélyok hatalmas és érdekes külsejükkel lenyűgöznek minden idelátogatót. Ezek nem a tipikus mesebeli, tündéri kastélyok, ugyanakkor a turisták beleképzelhetik magukat abba az időbe, amikor lovagok harcoltak fényes páncélzatukban a klánjukért és országukért. A skót kastélyokat leginkább védelem céljából építették és a legtöbb magas sziklák tetején helyezkedik el. Ennek köszönhetően bevehetetlennek tűnnek, s mi több, a magasból elképesztő kilátás nyílik a tavakra és az óceánra. Ezek a kő épületek manapság nyugalmat és fenségességet árasztanak magukból. Egyszerűen csodálatot keltenek mindenkiben.

1. Eilean Donan

Az Eilean Donan kastélyt a 6. században építették. A kastélyt 1719-ben egy felkelés során részben lerombolták, s ezután évszázadokig csupán a romjai maradtak hátra. A mára már teljesen felújított kastély egy szigeten található, amelyet egy kő híd köt össze a skót szárazfölddel. A nevét egy kelta szentről kapta, akit 617-ben itt öltek meg. A felvidéken található Eilean Donan-t az ország egyik legromantikusabb kastélyának tartják. Olyan filmekben is feltűnt, mint a Hegylakó vagy a 19. James Bond filmben, A világ nem elégben.

2. Glamis kastély

A Glamis kastély a királyi családhoz kötődik, mivel II. Erzsébet királynő és édesanyja is itt nőtt fel. A kastély egy őskori faluban található. Shakespeare híres darabjának főszereplője, Macbeth Glamis lovagja volt. Malcolm skót királyt pedig itt gyilkolták meg. Manapság pedig az egyik leggyönyörűbb kastélyként tartják számon Skóciában. A több mint 600 éve a Strathmore grófok birtokában álló kastélyt a turisták is megcsodálhatják, a történelmi szobákat egy idegenvezetővel, vagy tehetnek egy nyugodt sétát a kertben.

3. Culzean kastély

A Culzean kastély Skócia legnépszerűbb látványosságai közé tartozik. A kastély eredetileg a Kennedy klán birtokában állt, melyet I. Róbert skót királytól örököltek. A mai pompás kastély azonban csupán a 18. század végén épült. A II. világháború után a kastély felső szintjét átalakították Dwight D. Eisenhower számára a háború alatti amerikai támogatás köszöneteképp. Ma ezek a szobák már hotelként szolgálnak. A kastély berendezése a 18. századi felsőosztálybeli bútorokból és a világ egyik legnagyobb kard és pisztoly gyűjteményéből áll, s ez az egész kastély egy 600 hektáros parkkal van körülvéve.

4. Edinburgh-i vár

Az Edinburgh-i vár nagyszerűen bemutatja Skócia építészeti, ideológiai, politikai és katonai fontosságát. Az akár kilométerekről is látható építészeti remekmű egy szunnyadó vulkán tetején található. A mindenkit megfélemlítő skót csapatok az Edinburgh-i várat használták a legfőbb csatáikhoz és a katonai, stratégiai megbeszéléseikhez. A kitartás és a függetlenségi harc szimbólumaként ismert Edinburgh-i vár Skócia egyik leghíresebb látnivalója.

5. Stirling Kastély

A 16. században a Stirling kastélyt Skócia művészeti központjaként tartották számon, ugyanakkor fontos történelmi és stratégiai helynek is számított, hiszen több király otthonaként is szolgált. A Stirling kastély óriási, így rengeteg lehetőség nyílik a látogatók számára, hogy bepillantást nyerjenek a skót királyok életébe. Itt található a királyi palota és a kápolna, ahol I. Mária skót királynőt koronázták 1534-ben. A kastély arról is híres, hogy Robert Burns itt írta több versét is.

6. Inveraray kastély

Ha Skócia nyugati partján kirándulunk muszáj ellátogatnunk az Inveraray kastélyhoz. Az Inveraray kastély évszázadokig az Argyll család székhelye volt. 43 évbe telt mire felépítették, aztán 1877-ben részben leégett. A kastély szobái a Campbell klán történetét mutatják be, amely egykor az egyik legerősebb klán volt Skóciában. A kastélyhoz tartozik még egy elképesztő kert is, s egy számtalan fegyverből álló gyűjtemény, amely a szülők szerint minden gyermeket lenyűgöz. A kastély csak áprilistól októberig van nyitva, de ekkor még egy tea szobába is bemehetünk, ahol hagyományos skót ételek várnak bennünket.

7. Balmoral kastély

A Balmoral kastély először II. Róbert király vadászkastélyaként szolgált a 14. században. Az évek során több király birtokában is volt a kastély, ezért a mai épület éppen úgy néz ki, mint ahogy egy igazi kastély kell, a főúri építészeti stílus jellemzi. Manapság arról a leghíresebb, hogy ez a brit királyi család nyári rezidenciája. A szobák többsége nyitva áll a nyilvánosság előtt, ha a királyi család nem tartózkodik ott, ugyanakkor vannak olyan szobák, melyek csak és kizárólag a királynő privát szobái, ezeket nyilván nem lehet látogatni.

8. Urquhart vára

Urquhart vára egykor Skócia egyik legnagyobb várának számított, de mára már csupán a középkori erőd tornya maradt fent, és persze a Loch Ness-re nyíló lenyűgöző kilátás. Történelmére mindent lehetne mondani, csak azt nem, hogy nyugodt, mivel kézről kézre járt Anglia és Skócia között, csak úgy mint a klánok között. Az utolsó megszállók 1692-ben felrobbantották, így soha többé nem lehetett katonai erdőként használni. Ma a középkori leletekről híres, és persze arról, hogy több ember állította, hogy látta a Loch Nessi szörnyet a várból, mint bárhol máshol a tavon.

9. Duart kastély

A Duart kastély Mull szigetén található, s kezdetben csupán egy négyszögletes kő fal volt egy udvar körül. A vár tornya 14. században épült. Az évszázadok alatt csupán a romjai maradtak meg, az utolsó 400 évben a Maclean klán otthonaként szolgált. A Maclean család felújította a kastély az utóbbi két évtized során, de a látogatók még mindig keresztülsétálhatnak a börtönön és megcsodálhatják a kastély stratégiai helyét a félsziget végén.

10. Dunnottar kastély

A Dunnottar kastély önmagában is lélegzetelállító, de azzal, hogy egy magas szikla tetején található, ahonnan belátni Skócia északkeleti partjait, egészen biztosan mindenkit elvarázsol. Ennek a középkori erődítménynek ma már csak a romjai láthatóak, de igazán színes történelemmel büszkélkedhet. Olyan skót személyek kapcsolódnak hozzá, mint William Wallace, I. Mária skót királynő és II. Károly, mielőtt még király lett. Az erőd valószínűleg arról a leghíresebb, hogy egy kis várőrség nyolc hónapig tartott ki, és óvta meg a skót korona ékszereket Cromwell csapataitól.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version