Kezdőlap Ausztria Mozart városában: Salzburg

Mozart városában: Salzburg

0

Salzburg Ausztria egyik legnagyobb és kétségkívül egyik legizgalmasabb városa. A turisták elsősorban a nyaranta megrendezett Salzburgi Fesztivál miatt látogatnak el ide, de a régió központja egész évben fantasztikus látnivalókat és programlehetőségeket kínáló úti cél. Mekkája a téli sportok szerelmeseinek, karácsony környékén pedig a híres vásár vonz tömegeket a városba.

Nevezik az Észak Velencéjének és az Osztrák Rómának, emlegetik a barokk aranyvárosaként, de bármilyen jelzővel is illessük, Salzburg építészeti és kulturális szempontból Európa egyik apró ékessége, mely a műemlékek egész során kívül természeti szépségével is elkápráztatja az utazókat.

Felfedezni Salzburg városát nem túl nehéz, mivel legfőbb látnivalói viszonylag kis területen találhatók. Óvárosa a Salzbach-folyó és a Mönchsberg-hegy sziklakiszögellése között fekszik. A katedrális körül találjuk a város egyházi központját templomokkal és az érseki palotával. Az óváros mögött hirtelen feltűnik a Mönchsberg-hegy, melyet a Hohensalzburg erőd koronáz meg.

A folyó bal partján, az ókori római település helyén fekvő óváros mai arculatának kialakításában a hercegérsekek játszottak kulcsfontosságú szerepet, akik Rómát szerették volna kicsiben lemásolni. A városképet a különböző építészeti stílusok keveredése jellemzi, szinte nincs olyan korszak, melynek nyomai itt ne lennének felfedezhetők. Épületeinek megőrzését szigorú szabályokkal biztosítják.
Az óváros lüktető szíve az Alter Markt, a régi piactér, ahol a 13. századtól kezdve tartották meg a nyüzsgő piacokat, vásárokat, de nemcsak kereskedelmi központként volt fontos Salzburg életében, hanem a közösségi élet színtere is ez volt, hiszen a ünnepségekre is itt került sor. A teret mutatós, középkori polgári házak zárják körbe, közepén pedig a Szent Flórián szökőkút áll, melyet 1488-ban építettek, oszlopán Salzburg címere látható. Itt áll a város legkisebb háza, melynek szélessége csupán 1,42 m. A házat 1830-1860 között eredetileg azzal a céllal építették, hogy lezárjanak vele egy szűk sikátort. A téren áll a régi érseki palota a 16. század vége óta. A tér egyik legnagyobb attrakciója a Café-Konditorei Fürst, ahova mindenképp térjünk be, hiszen itt született a híres Mozartkugel.

A történelmi központ szívében áll Salzburg legjelentősebb épülete a gyönyörű székesegyház, melyet építészeti mesterműként tartanak számon. Eredetileg egy 774-ben épült templom állt itt, de ezt teljesen le kellett bontani, mivel egy tűzvész helyrehozhatatlan károkat okozott benne. Ugyanez történt az új épülettel is, majd 1628-ban Wolf Dietrich érsek rendelte el a ma látható dóm megépítését. A csapások az új székesegyházat sem kerülték el, a II. világháború bombázásai miatt kupoláját kellett lebontani, melyet 1959-ben építettek újjá. Az épület történetének ezen meghatározó dátumait a kapura is rávésték.

Az óváros egyik legnépszerűbb nevezetessége Wolfgang Amadeus Mozart szülőháza. A világhírű zeneszerző az épület harmadik emeletén élt születésétől, 1756-tól egészen 1773-ig. A lakóházban múzeumot alakítottak ki, melynek gyűjteménye Mozart korai munkásságába is betekintést enged. Láthatjuk gyermekkori hegedűjét, kottáit, családi portrékat és leveleket.
A Salzburgi Múzeumban valószínűleg órákat fogunk eltölteni. Művészeti és régészeti gyűjteménye rendkívül gazdag, egészen a római kortól kezdve tárja elénk a város és környékének történetét. A múzeumot 2007-ben költöztették át új helyére, ahol nemcsak az épület változott, de a kiállításokat is modernizálták.

A számtalan kis szűk utca között a Judengasse az egyik leghíresebb. A középkorban ez volt Salzburg zsidónegyede, az egyik legélénkebb és legősibb városrésze. A Judengasse létezéséről először egy 1284-ban kelt dokumentum számol be. Az érsekek az itt élő kereskedőkkel és bankárokkal gyakran bonyolódtak üzleti kapcsolatba, de a zsidóüldözések és a tömeges kivégzések mutatják, hogy az egyház hatalma milyen óriási mértékben érvényesült felettük. Az utcán végigsétálva gyakorlatilag a város múltjának alakulását követhetjük nyomon. Itt állt a zsinagóga 1415-ig, mellette, a 15. házszám alatt található épületben működött a zsidó iskola, melyről az első feljegyzés 1377-ből való. A Judengasse ma a város egyik legforgalmasabb bevásárlóutcája divattervezők csillogó üzleteivel.

Salzburg leghíresebb bevásárlóutcája azonban a Getreidegasse, melyeket szorosan egymáshoz simuló, magas és keskeny házak koszorúznak. Az utca olyan, mint egy romantikus folyosó, ami üzletek sűrűjében vezet végig, melyek felett kovácsoltvas cégtáblák függnek.
A Goldgasse neve az évszázadok során többször is változott, aszerint, hogy kik éltek éppen házaiban. Elnevezték már lakatosokról és a tejről is, mostani nevét pedig akkor kapta, amikor nagyrészt ötvösök költöztek ide. A szebbnél szebb ékszereket ma is megvásárolhatjuk itt, de a kínálat már sokat bővült, hiszen a Goldengasse üzleteiben exkluzív bőrárukat, festményeket, finom borokat, antik tárgyakat és kerámiákat is árulnak. Az utca több épülete is figyelmet érdemel, így az 5. házszám alatt álló is, melyben 1424-ben egy francia kereskedő, Jean Fontaine lakott, aki Salzburg történetében elsőként kapott engedélyt arra, hogy kávét áruljon. Ez 1700-ban történt, kis kávézója az utcából később a régi piactérre költözött, helyén ma a Café Tomaselli működik.
Az óváros utcáinak szépségét nemcsak maguk az épületek, de azok részletgazdagsága, egyedi díszítőelemeik, a boltíves udvarok, átjárók, oszlopok, a virágos, kovácsoltvas erkélyek összességükben adják.

A város már messziről látható erődje a hegy tetején ül, bár ezt a magaslatot a salzburgiak csak mosolyogva nevezik hegynek, mivel a város környéki csúcsokhoz képest inkább csak egy domb. A Hohensalzburg erődöt 1077-ben Gebhard érsek építtette, majd Leonhard von Keutschach érsek bővíttette ki a 15-16. század fordulóján. Ez Európa legnagyobb olyan erődje, melyet szinte tökéletes állapotban sikerült megőrizni. A középkori hercegi lakosztályok és az erőd múzeuma is nagyon sok érdekességet tartogat. 1892 óta a Festungsgasseról induló siklóval könnyen el lehet jutni ide. A több mint 900 éves erőd a pápa és a császár közötti konfliktus eredményeként született. Az egyház és az állam feje azon vitatkoztak össze, hogy ki legyen jogosult a püspökök kinevezésére. Gebhard érsek, mint a pápa hűséges szolgája, ekkor emeltette az erődöt. Az érsekek a 16. században vívott háborúk idején is itt találtak menedéket. Belül bonyolult gótikus faragványok és festmények díszítik. Hosszú története során az erődöt soha sem tudta az ellenség bevenni.
Később laktanyaként és börtönként is használták, napjainkban egész évben látogatható, a világ minden tájáról érkező művészek központja. A Nemzetközi Nyári Akadémia keretein belül kerül sor különböző művészeti képzésekre a várban, de romantikus, bástyás udvarán rendszeresen tartanak koncerteket is.

Salzburg városát az anyatermészet csodás alkotásai veszik körbe. Buja rétek, ősi erdőségek, tavak és legelők teszik lehetővé, hogy a kultúrális feltöltődést a szabadban való barangolással is egybeköthessük. A város közvetlen közelében több kirándulóhely várja a túrázókat, de érdemes ellátogatni a festői tájakon fekvő, közeli kisvárosokba, falvakba is. Csupán 15 km-re Salzburgtól sokan keresik fel Hitler egykori rezidenciáját, a Sasfészket. A Berchtesgadenben lévő, a hegytetőn 1834 m magasan ülő házat májustól októberig lehet látogatni. Maga a házhoz vezető út is nagyon kalandos, óriási szintkülönbséget teszünk meg felfelé, alagutakon megyünk át, míg végül elérjük a csúcsot, ahonnan káprázatos panoráma nyílik a hegyvidékre.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version