Sok országban az emberek WC-papír helyett más alternatívát használnak. Például Indonéziában, a Fülöp-szigeteken, Thaiföldön és Indiában a mosdókban egy vízzel teli tartály és egy nagy műanyag merítőkanál van. De lehet találni olyan illemhelyiséget is, ahol speciális, tisztító vízsugárral öblítő ülőke van a WC-n.
Kíváncsiak lettünk, vajon mi a gondjuk az ázsiaiaknak a WC-papírral.

1. A vízvezetékeket nem így tervezték.

Sok ázsiai országban a vízvezetékrendszer nem olyan fejlett, mint Nyugaton. Könnyen kialakulhat dugulás, ezért nem szabad a WC-be lehúzni a papírt. Ezért az ottani emberek általában vizes tálat, bidét vagy bidé zuhanyt használnak papír helyett. Hogy meggyőződj róla, hogy a papírt lehúzhatod, nézd meg, van-e a WC mellett szemetes. Sokszor ebben gyűjtik a használt WC-papírt.

2. Irritációt válthat ki.

A durva WC-papír irritálhatja a bőrt, főleg azoknál, akiknek aranyerük van. Sokkal kíméletesebb vizet használni papír helyett, ezzel csökken a gáttájékra nehezedő nyomás.

3. Húgyúti fertőzést okozhat.

Ha a WC-papírt nem használjuk megfelelően, az a baktériumok terjedéséhez vezethet. Nőknél a hátulról előre irányú törlés növeli az esélyét annak, hogy a kórokozók bejutnak a húgycsőbe. Ha WC-papír helyett nedves törlőkendőt vagy bidét használsz, ezeket megúszhatod.

4. Kulturális háttere is van.

A muszlim országokban a székelés utáni mosdás az illemszabályok részét képezi. Ez érvényes Indiában is.

5. Nem elég higiénikus.

A vizet higiénikusabbnak tartják a WC-papírnál. A papír nem távolítja el teljesen a széklet maradványait, ezért a törlés nem elegendő.

6. Nem környezetbarát.

Elemzések szerint csak az Egyesült Államokban 36,5 milliárd tekercs WC-papírt használnak el évente, aminek az előállításához körülbelül 15 millió fára van szükség. De nemcsak fára, hanem tetemes mennyiségű vízre, energiára és csomagolóanyagra is. A szakértők szerint a bidé ezért jóval környezetbarátabb megoldás.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here