Drazica-Biograd, Kék Zászlós strandA horvát strandokon pancsikolva, amikor két hullám közt kidugtad a fejed és körbenéztél, biztos találkoztál már egy nagy kék lobogóval, ami fennen hirdeti, hogy…
…de mit is hirdet pontosan ez a kék zászló?

1985-ben a franciákban ötlött fel a gondolat, hogy jó lenne a strandokat megkülönböztetni egymástól aszerint, hogy mennyire felelnek meg a legfontosabb kritériumoknak. Ez alapján kezdték kitűzni a Kék Zászlót olyan fürdőhelyeken, ahol a víztisztaság kiemelkedően jó minőségű volt. Két évvel később aztán egész Európában terjeszteni kezdték a Kék Zászló rendszerét, mely az évek folyamán egyre inkább szigorodott. Már nem csak a víz, hanem a strandok tisztaságát is figyelembe vették – szemetesek, illemhelyek, háziállatokra vonatkozó előírások betartása -, valamint a biztonság kérdése is előtérbe került. Kék Zászlót már csak azok a strandok kaphatnak, amelyek életmentő személyzettel, de legalább életmentő felszereléssel és elsősegélydobozzal rendelkeznek. Emellett nem árt, ha a strandon van ivóvíz, kerekesszékkel is lehet közeledni, környezetvédelmi oktatással foglalkozó programokat is célszerű szervezni, ám ez mit sem ér, ha a környéken szennyvíz- vagy ipari víz kivezető található.

A Kék Zászló a FEE, vagyis a Környezetvédelmi Oktatásért Alapítvány kezében van. Mára világszerte több mint 3650 lobogót tűztek ki 44 ország területén. A Kék Zászló egész kampányának lényege az igazán szuper strandok népszerűsítése mellett a környezetvédelem erősítése, illetve a strandok versenyre való ösztönzése. Két szomszédos strand közül nyilván mindenki szívesebben választja a Kék Zászlósat, hiszen az közismerten minőséget, garanciát jelent.

Horvátországban a víztisztaság nem is kérdés, nehéz lenne olyan partszakaszt találni, ahol a víz nem kristálytisztán szikrázik. Ám az adriai strandoknak is kétségtelenül jót tett, hogy akár a biztonság, akár a különböző szolgáltatások kiépítése terén még inkább fejlesztésekre ösztönözte őket a Kék Zászló-kampány. Horvátország 116 strandja és 19 kikötője – merthogy kikötők is pályázhatnak rá – büszkélkedhet a legmagasabb minőséget jelző lobogóval. Felsorolni nehéz lenne az összes Kék Zászlós strandot, de a part mentén haladva – beleértve a szigeteket is – szinte bárhova mész, a közelben biztosan találsz kitüntetett fürdőhelyet, ahol már hivatalosan is biztosra veheted, hogy a világ legjobb strandjainak egyikén kötöttél ki.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here