Kezdőlap Olaszország Firenze fentről és lentről

Firenze fentről és lentről

0

Egy pohár bor egy kockás terítőjű kisvendéglőben, egy kellemes séta az Arno partján, egy ebéd a zsivajgó piacon és Firenze örökre bírja magát az emlékezetünkbe. A város, melyet a “reneszánsz bölcsőjeként” is szoktak emlegetni számos történelmi és kulturális látnivalóval várja az érdeklődőket. Ám nem csak a klasszikus értékek, hanem Firenze mindennapi élete is rendkívül sokoldalú és vonzó – a divat és a gasztronómia rajongóinak garantáltan hatalmas élményeket tartogat. A város Toszkána tartomány székhelye, egyben legnépesebb települése is. A nagymennyiségű turista és a forró nyár miatt is érdemes legalább egyszer, a főszezonon kívül is ellátogatni ide.

Kulturális látványosságok

Firenze az Arno partján fekszik, történelmi központja vagyis a történelmi városfal által határolt középső területe 1982 óta az UNESCO kulturális Világörökségének része. Kétségtelenül a Reneszánsz egyik legcsodálatosabb alkotása a Firenzei Dóm és annak kupolája. Építését Arnolfo di Cambio, majd Giotto után Brunelleschi vette át 1420-ban. A nyolcszög alapzatú kupola, melynek szerkezete önhordó, az ő tervei alapján és irányítása alatt készült el – aláállványozás nélkül.

A Szent János-keresztelőkápolna, amely eredetileg Firenze székesegyháza volt, egy nyolcszögű kupolás épület a Dóm téren. A román stílusú épület külső falain különböző színű márványlapokból álló díszítés látható. 1100-ban alapították, de csak jóval később fejezték be. Három bronz ajtajáról a legenda szerint Michelangelo azt mondta, megérdemelnék, hogy a mennyország kapui legyenek.

Még ha csak rövid időre is tartózkodunk a városban, érdemes felkeresni az Uffizi-képtárat, amely az Uffizi-palotában található. A Mediciek adományából jött létre a 18. században és máig az olasz reneszánsz művészet legnagyobb gyűjteménye a világon. A képtárat az Arno túlpartján levő Pitti-palotával az ún. Vasari-folyosó köti össze, ahol az önarckép-gyűjtemény legnagyobb része található. A Mediciek kikötése szerint a gyűjtemény soha nem hagyhatja el Firenzét. Többek között Giotto, Botticelli, Mantegna, Leonardo, Raffaello, Michelangelo, Caravaggio mesterműveit tömöríti, de megtalálhatók benne olyan német és flamand mesterek alkotásai is, mint Dürer, Rembrandt illetve Rubens.

Firenze madártávlatból

Még ha fizikailag valamelyest megterhelő is a szűk csigalépcsőn felmászni a Dóm kupolájába, az onnan a városra nyíló látványért feltétlen megéri egy kicsit tornázni. Szerencsére a végállomás előtt több alkalommal is lehetséges egy kicsit pihenni – a mellvédről szemügyre vehetjük a nyolcszögletű “coro”-t és a katedrális hét ólomüveg ablakát. Továbbmászva újra és újra kikémlelhetünk a városra, míg el nem érünk a végső, 360 fokos panorámáig, ami garantáltan lélegzetelállító élményt nyújt. Jegyek a Duomo jegypénztárában, a Piazza San Giovanni 7. szám alatt válthatók, a keresztelőkápolna északi bejáratánál.

Aligha lehetséges megállni ezután a látvány után, hogy az ember még magasabbra ne másszon és ne lássa a kupolát egy újabb perspektívából – a Dóm mellett álló gótikus harangtorony külső erkélye kiváló lehetőséget nyújt erre. De nem különb a Városháza, vagyis a Palazzo Vecchio 94 méter magas tornyából sem a kilátás.

Érdemes az Arno túlpartjára az aranyművesek hídján, a Ponte Vecchion keresztül átkelni, majd gyalogosan vagy busszal felmenni a kicsit magasabban fekvő Piazzale Michelangelora, ahonnan aztán egy itallal a kezünkben gyönyörködhetünk a városra nyíló panorámában.
Ez az egyik legjobb hely azoknak is, akik káprázatos fotókat akarnak készíteni.

Gasztronómiai élvezetek

Firenzében számos piac található. Vitathatatlanul autentikus élményt nyújt a San Lorenzo illetve a Merecato Centrale, amelyek gyakorlatilag egymáshoz nőttek az idők során. Míg az előbbin elsősorban bőr árukra megy a hangos alkudozás, addig az utóbbi egy kétszintes vásárcsarnok hatalmas étel és ital kínálattal, éttermekkel, kifőzdékkel, delikátesz üzletekkel és ellenállhatatlan hangulattal. A városlakók hatalmas tömege jön ide nap mint nap ebédidőben, a választék rendkívül széleskörű a minőség pedig első osztályú. Autentikus ételeket és embereket kereső turistáknak igazi mennyország ez a hely.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version