Kezdőlap Törökország A török konyha

A török konyha

0

Törökország fekvése és történelme folytán is számos más nemzettel érintkezett, átvette azoknak tradícióit a kultúrában és a konyhaművészetben egyaránt. A török konyhát ezért a sokszínűség jellemzi, hiszen sokat szívtak magukba más népek – kis-ázsiaiak, görögök és az egykori Oszmán Birodalom népeinek – gasztronómiájából az évszázadok során.

Konyhájuk annak ellenére változatos, hogy ízvilágában az egyszerűséget képviseli. Az ételek elkészítésénél ritkán használnak egyéb fűszert a són, borson kívül, sokkal inkább a főzés technikai részére helyezik a hangsúlyt. A törökök gyakorlatilag ugyanazokat az alapanyagokat használják az ételek elkészítéséhez, amelyeket mi is a magyar konyhában. Nincsenek különleges növényeik és fűszereik, a kiindulási pont tehát szinte teljes mértékben azonos a két nemzet konyhaművészete között. A már kész ételek azonban nagyon is különböznek. Például abban, hogy sokkal könnyebbek, mint a magyar konyha remekei.

Az előételek Törökországban nagyon népszerűek. Ezek általában levesek vagy a tengerparti helyeken olívabogyó, kagylók, rákok formájában kerülnek a tányérra. Főételként gyakran hidegtálakat fogyasztanak, melyek babból, paprikából, paradicsomból, hússal töltött szőlőlevélből juhsajtból és a törökök nemzeti zöldségének számító padlizsánból állnak. A legtöbbször azonban a főétel mégiscsak valamilyen húsból készült finomság. Mivel Törökországban az emberek nagy része mohamedán, így vallásánál fogva egyáltalán nem vevő a disznóhúsra. Helyette főleg birka és marhahúst esznek vagy kecskét, nagy ritkán valamilyen szárnyast. A húsok mellé általában főzeléket vagy zöldségféléket tálalnak köretként vagy főzeléket. Leggyakrabban padlizsánt, paradicsomot, babot, rizst vagy burgonyát.
A török édességéket azok fogják igazán szeretni, akiknek a cukorból sohasem elég. Merthogy a törökök ezzel pont így vannak. A magyar édességekhez képest émelyítőnek találhatjuk őket. Viszont krémek helyett legtöbbször gyümölcsöket – kandírozott formában is – és magvakat, pisztáciát, mandulát használnak a süteményekhez.

A törökök nemzeti italának a tea számít. Sokan biztosan a kávéra tippeltek volna, hiszen a török kávé – szigorúan tej nélkül fogyasztva – messzeföldön híres. De valójában csak az 1500-1600-as években ismerkedtek meg a törökök a kávéval, amit angol kereskedők hoztak az országba. Jellegzetes török ital az ayran, ami tulajdonképp vízzel összekevert joghurtot takar. Ízlése válogatja… A muzulmán vallás tilalma nemcsak bizonyos ételekre, de a szeszes italokra is vonatkozik. Így pl. sörből nagyon kicsi a törököknél a választék. Borra ugyanez érvényes, de rakit – ánizspálinka jellegű ital – azért elég sok helyen kaphatunk.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version