Egy érdekes tény a banánról az, hogy a ma legelterjedtebb banánfajta, a Cavendish, valójában egy genetikai klón. Ez azt jelenti, hogy minden egyes Cavendish banán növény genetikailag azonos. Ez a fajta a 20. század közepén vált népszerűvé, miután az előzőleg domináns Gros Michel banánfajtát egy gombabetegség, a Panama-betegség (Fusarium wilt) majdnem teljesen kipusztította.

A Cavendish banán klónozása azzal jár, hogy minden egyes növény ugyanolyan mértékben fogékony a betegségekre. Ez a genetikai egyformaság különösen veszélyessé teszi a fajtát, mivel egy újabb gombabetegség, a TR4 (Tropical Race 4), már fenyegeti a Cavendish ültetvényeket is világszerte. Ha a TR4 ugyanolyan pusztító hatással lesz a Cavendish fajtára, mint amilyen a Panama-betegség volt a Gros Michelre, akkor az egész banánipar jelentős kihívásokkal nézhet szembe a jövőben.

Ez a tény rávilágít a növényi genetikai sokféleség fontosságára és arra, hogy a mezőgazdasági gyakorlatoknak alkalmazkodniuk kell az új kihívásokhoz, hogy biztosítsák a termények hosszú távú fenntarthatóságát és ellenálló képességét.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here