Az emberiség sosem volt képes mindent megtudni a Földről, de folyamatosan tanulunk új dolgokat szülőbolygónkkal kapcsolatban. Azt például tudod, hogy a tavasznak van sebessége? Vagy, hogy milyen állapotban van az ózonréteg? És hogy hol van a világon az a hely, ahol a szappant nem a boltban kell megvenned, hanem a kertedben kiáshatod?
Elképesztő tények következnek a Földről, melyek valószínűleg téged is meghökkentenek!

1. Az ózonlyuk egyre kisebb lesz

Tanulmányok szerint 2015-ben az Antarktisz felett az ózonlyuk mérete a 2000-es mérésekhez képest 4 millió km2-rel csökkent. Ez annak köszönhető, hogy nemzetközi megállapodások fokozatosan megszüntették az ózonréteget károsító anyagok előállítását. Egyes tudósok szerint az ózonréteg már nagyrészt regenerálódott, de ezt még bizonyítékokkal kell alátámasztani.

2. -90,4 fok volt a valaha mért legalacsonyabb hőmérséklet a Földön

-90,4 foknál hidegebbet még sosem mértek a bolygón. Ezt a hőmérsékletet egy “hűvösebb” nyári napon sikerült elérni 1983. július 23-án az antarktiszi Vostok állomáson.

3. A tavasz kb. 3,2 km/h-s sebességgel érkezik

A tudósok 3,2 km/h-ban állapították meg a tavasz sebességét, nyomon követve különböző növények virágzásának sebességét különböző területeken.

4. A Tien-san az egyetlen olyan hegység a világon, ahol nem emelkedik meg a vérnyomásunk

A vérnyomás megemelkedése szokványos jelenség a hegymászóknál. De van egy hely a világon, ahol ez nem következik be. Ez Tien-san, a magas vérnyomással rendelkezők Paradicsoma. Az itt élőknek jóval alacsonyabb a vérnyomásuk, mint azoknak, akik a fennsíkokon laknak.

5. A talaj Kimolos szigetén természetes módon tartalmaz folyékony szappant

Az Égei-tengerben fekvő görög sziget területe csupán 54 km2, de van egy meglepő tulajdonsága. Amikor esik, az egész sziget szappanhabban úszik. Kimolos talaja szappanos agyagból áll, ezt a természetes szappant a helyiek a normál szappan helyett használják.

6. A lemeztektonika óvja meg a Földet a túlmelegedéstől

A Földön kívül egyetlen bolygón sem találták nyomát a lemeztektonikának. A Földön 7 óriási lemez (a kontinensek) különböző irányokba mozog évente kb. 9,9 cm-t. A tektonikus rendszernek köszönhetően a szénnek van egy körforgása, ami megvédi a Földet a felforrósodástól. A szén az egyik legfontosabb elem, ami lehetővé teszi az életet a Földön.

7. Az Amazonasnak van egy földalatti ikerfolyója

A Hamza az Amazonas-folyóval párhuzamosan folyik kb. 4 km-rel a felszín alatt. Hossza kb. 6000 km, szélessége pedig 200-400 km. A Hamza nagyon lassú folyású, lassúbb, mint a gleccserek. A Hamza mélyen a felszín alatt az Atlanti-óceánba ömlik.

8. A Pangea szuperkontinens visszatér

Kb. 300 millió évvel ezelőtt az egész Föld egyetlen szuperkontinensből, a Pangeából állt. A jura korszakban a Pangea 2 darabra szakadt, majd ezek a darabok is tovább osztódtak. Először Gondwana (a mai Afrika, Dél-Amerika, Antarktisz, India és Ausztrália) szakadt el Laurázsiától (a mai Eurázsia és Észak-Amerika), majd 150 millió évvel ezelőtt Gondwana több darabra tört. India levált az Antarktiszról, Afrika és Dél-Amerika is elszakadtak egymástól. 60 millió évvel ezelőtt Észak-Amerika különvált Eurázsiától. A tudósok szerint 250 millió éven belül a kontinensek újra egyesülnek egy szuperkontinens, az Új Pangea formájában.

9. Az Antarktiszról 3 trillió tonna jég tűnt el 25 év alatt

Egy nemrégiben készült tanulmány arról számolt be, hogy az elmúlt 25 évben 3 trillió tonna jég tűnt el az Antarktiszról. 2017-ben a Larsen S jéghegy letört róla, csak ennek a súlya több mint 1 trillió tonna volt, mérete pedig akkora, mint Jamaica fele.

10. A Földet betakaró hatalmas árnyék 2034-ben újra látható lesz

A Himawari 8 japán meteorológiai műhold egyedülálló jelenséget örökített meg 2016-ban. A bolygó azon részén nappal volt, majd egyszer csak az egészet betakarta egy hatalmas árnyék. A videó március 9-én készült a napfogyatkozás alatt, 33.000 km-re a Földtől. A következő alkalom, amikor láthatjuk ezt a különleges jelenséget, 2034 tavaszán lesz.

BÓNUSZ: A világ víz nélkül

A grafikus dizájner, Joel Krebs szerkesztett fotóin mutatja meg, milyenek lennének a világ híres helyszínei, ha bekövetkezne a teljes szárazság. A képen a brazíliai Megváltó Krisztus szobor látható, körülötte pedig a rémisztő kopárság.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here