Egy érdekes tény a szódavízről az, hogy annak modern gyártási eljárását egy magyar gyógyszerész, Jedlik Ányos találta fel. 1826-ban Jedlik először állított elő mesterségesen szénsavas vizet, amelyet később szódavízként kezdtek el ismerni. A folyamat során sósav és nátrium-karbonát reakcióját használta fel szén-dioxid előállítására, ami aztán oldódott a vízben. Ez a módszer lehetővé tette, hogy nagy mennyiségű szódavizet gyorsan és hatékonyan állítsanak elő.
Jedlik találmánya jelentős hatással volt a korabeli italiparra, és segített megalapozni a modern üdítőital-gyártást. A szódavíz nemcsak mint frissítő ital vált népszerűvé, hanem gyógyszertári alkalmazásokban is fontos szerepet kapott, például emésztési problémák enyhítésére. Jedlik Ányos úttörő munkája tehát nem csupán a gasztronómia területén hagyott mély nyomot, hanem a gyógyszerészetben is elősegítette az innovációkat, megmutatva, hogyan lehet a kémiai tudományokat alkalmazni mindennapi termékek fejlesztésére.