Egy érdekes tény, hogy a homár, amely ma a gasztronómia luxuscikkének számít, 150-200 évvel ezelőtt Amerikában a legolcsóbb étel volt, amit a tenger csótányának csúfoltak, és disznókat etettek vele. Olyan bőségesen volt jelen az amerikai keleti partvidéken, hogy a telepesek sokszor térdig jártak a homárokban apálykor. Akkoriban a legszegényebbek fogyasztották, vagy börtönben a rabokkal etették, annyira megvetették, hogy törvény szabályozta, a raboknak legfeljebb hetente háromszor lehetett homárt adni. A homár karrierje az 1850-60-as években indult be, amikor a vasútvonalak révén eljutott a szárazföld belsejébe, ahol egzotikus ínyencségnek számított. A szakácsok felfedezték, hogy élve főzve sokkal finomabb, így néhány évtized alatt drága divatkaja lett. A nagy gazdasági válság idején ismét olcsóvá vált, de a második világháború után újra luxusétellé emelkedett, és ma már a magyar éttermekben is magas áron kínálják.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here