Egy érdekes tény a Michelin-csillagokról az, hogy eredetileg egy autógumikat gyártó cég, a Michelin adja. Az 1900-as évek elején a Michelin testvérek útikönyveket kezdtek megjeleníteni, amelyekben hasznos információkat kínáltak az utazóknak – beleértve szállásokat és éttermeket is. A céljuk az volt, hogy ösztönözzék az autósok utazási kedvét, és ezzel növeljék a gumiabroncsaik iránti keresletet.
Azóta a Michelin kalauzok világszerte elismert etalonná váltak a gasztronómia világában. A Michelin-csillagok három kategóriába sorolhatók: egy csillag jelzi, ha egy hely kitűnő saját kategóriájában; két csillagot kapnak azok az éttermek, amelyek rendkívüli konyhával rendelkeznek és kerülőt is megérdemelnek; három csillagot pedig csak kivételes kulináris élményekért ítélnek oda, amelyeket külön utazás is megér. A kulináris szakma egyik legmagasabban értékelt elismerése lett ez mára.