Chateau-Chalon

Franciaország keleti részén, Németország és Svájc közelében található ez a kicsi, ritkán lakott régió, melyet 44%-ban erdők borítanak. A síkságok és a hegyek, a tavak és a szőlőültetvények között, háborítatlan környezetben kisvárosok és falvak bújnak meg. A Franche-Comté régió elsősorban a természet szerelmesei számára tartogat élményeket, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni történelmi örökségéről sem. Burgundia és Elzász, Champagne és Svájc között fekve ez a vidék könnyen elveszik a népszerű szomszédok árnyékában, de aki idilli tájakon szeretne kikapcsolódni, horgászni, túrázni vagy bort kóstolni, itt jól fogja érezni magát.

Télen összesen több mint 2000 km hosszan lehet síelni a kitűnő pályákon, nyáron a vadabb és szelídebb folyók kínálják magukat a raftingoláshoz, a túrázókat a hegyekben több mint 4000 barlang várja, a vidéket sűrűn hálózzák be a kerékpárutak, a halászat a tiszta vizű patakokban és tavakban pedig túlzás nélkül világszínvonalú. Az aktív kikapcsolódással töltött napokat a hangulatos borfalvakban kóstolóval és nézelődéssel egybekötve lehet kipihenni.

Chateau-Chalon

Franche-Comté egyik gyöngyszeme az ország legszebb falvának is megválasztott Chateau-Chalon, mely a Jura borvidék szívében található. Fekvése festői, házai pedig jól tükrözik azt a gazdagságot, amire a bornak köszönhetően a falu lakói szert tettek. A boron kívül számos helyi termék van, amit a kis üzletekben megvásárolhatunk, történelmi látnivalók tekintetében a 13. századi vár romjai, a két régi városkapu és a 11. századi, román stílusú templom a falu büszkeségei. Azonban épületeinek többsége is megélt már néhány száz évet, barangolni a hangulatos kis utcákon, megkóstolni a helyi specialitásokat tökéletes kikapcsolódást jelent.

Dole

Dole

Dole óvárosában áll a Notre Dame templom, ami a város legjelentősebb épülete. Magasba szökő tornya messziről jelzi a város központját, építése még abban az időben kezdődött, amikor Dole vezető szerepet töltött be a régióban 14-17. század között. A templom nagy része a 16. században készült, gótikus stílusban, belsejében díszes üvegablakok, egy 18. századi orgona és reneszánsz dekorációk láthatók. A templom körül számos kis utca kanyarog, itt állnak a város legszebb házai, melyeknek nagy része a középkorból és az azt követő évszázadokból származik. A városnak azt a részét, ahol a csatorna fut, Kis Velencének is nevezik. Itt született Louis Pasteur, a világhírű kémikus és mikrobiológus, akinek szülőházában múzeum mutatja be életét és munkásságát.

Montbéliard

A művészet és történelem városaként emlegetett Montbeliard igencsak figyelemre méltó örökséggel rendelkezik. Igazi hagyományos város, tele parkokkal, kertekkel, virágokkal. Legjellegzetesebb épülete a kastély, amit Montbéliardról készült fotók többségén szerepel, de ezenkívül még számos más érdekes épület található a belváros sétálóutcáiban. A régi piac épülete a 16. században készült és akkoriban különlegesnek számított, hiszen a vásárok többségét szabadtéren és nem fedett épületekben tartották. A 16. századi Szent Márton templom Franciaország legnagyobb protestáns temploma, de a városban található a második legnagyobb is, a Szent György templom. Montbéliard karácsonyi vására az egyik legszebb a régióban, aki nyáron érkezik, a színes virágokkal díszített Bermont-híd látványában gyönyörködhet és sétálhat a folyó és a csatorna között elterülő parkban.

Ornans

A bájos, folyóparti városka a bázisa azon turistáknak, akik a Loue folyóvölgy felfedezésére indulnak. A part mentén festői házak sorakoznak, melyeknek képét a folyó tisztán tükrözi vissza. Ornans szépségét legjobban a 17. századi kőhídról lehet megcsodálni. A városban a látnivalók közé tartozik a 16. századi St. Laurent templom, melyben festmények és 17. századi bútorok láthatók. A 15. században épült régi és az új Városháza egyaránt Ornans jeles épületei közé tartoznak, a közelben pedig a Cléron várat érdemes megnézni. Ornans környéke dombos, erdős, kitűnő a túrázáshoz.

Lods

Lods

A domboldalban ülő falu gazdaságát a bortermesztés és a kovácsművesség határozta meg évszázadokon keresztül. A kovácsműhelyek a falut átszelő folyó partján sorakoztak, ma ez a település legfestőibb része. A folyó egy szakaszán kis vízesés zubog, amit nyáron éjszakánként kivilágítanak, elsősorban az ideérkező turisták megörvendeztetésére. Lods alapvetően csendes falu, melynek fő terén és a belőle nyíló utcákon kellemes sétákat lehet tenni. Itt állnak a hagyományos házak, melyeket a bortermeléssel foglalkozó helybeliek építettek a 16-17. században. A város látnivalói közé tartoznak a 19. századi vaskohók, a 16. századi kőhíd és a 18. században épített Saint-Théodule templom.

Lons-le-Saunier

A neolitikumtól kezdve a város nagyon hosszú történelmet mondhat magáénak. Sajnos történelmi épületeiből csak kevés maradt fenn, mivel a 17. században egy tűzvész szinte az egész várost elpusztította. A Lons-le-Saunier központjában álló épületeknek nagy része az ezt követő időszakból származik. Központi tere a Place de la Liberte, melyből a 17. századi házakkal teli utcák nyílnak. A La Place Bichat ékességei a 18. századi paloták, míg a La Place de la Comedie-n egyszerűbb, pasztell színűre meszelt lakóházak állnak. Lons-le-Saunier már 2000 évvel ezelőtt is fürdőváros volt és az ma is, a városban töltött napokat érdemes megkoronázni a gyógyfürdő meglátogatásával.

Arbois

A Cuisance-folyó partján, a régióra oly jellemző vidéken, szőlők és erdők között fekszik a városka, melyre érdemes rászánni néhány napot. Szép utcáinak régi házak adnak hangulatos keretet, az árkádokkal díszített téren lévő borozókban a helyben termő fajtákat kínálják. A városban található a burgundi hercegek egykori vára, melyben ma a szőlőtermesztésnek és a borászatnak szentelt múzeum fogadja a látogatókat. Louis Pasteur-nek Arbois-ban volt a laboratóriuma, amit szinte eredeti állapotában őriztek meg, ha a városban járunk, ezt a látnivalót nem szabad kihagyni. A folyóparton sétálva a város lejjebb fekvő részeire is szépen rá lehet látni, a közelben pedig egy vízeséshez lehet kirándulást tenni.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here